август 2015 | Ivka
Добре дошли в блога ми, тук публикувам неща, с които се забавлявам през свободното си време

неделя, 23 август 2015 г.

Лимонов чийзкейк

 
Най-после си купих форма за торта, повода е рожденият ден на наша приятелка, реших да и направя сладка изненада. В последно време, може би защото е лято и вероятно защото съм далече от морето ми се хапват или пият свежи неща, като домашна лимонада......нищо ново под слънцето, повечето от вас са си приготвяли: Лимони 4-5, захар или мед на вкус, листа мента и сода, ако се остави една нощ в хладилника става още по хубава.Та по повод лимоните, реших да направя и свеж лимонов сладкиш, рецептата е от един блог Когато готвенето стане страст         


Разбира се никога не спазвам точните рецепти, но нещата се получават.
Ето и точната рецепта:

За основата:
200 гр какаови бисквити
70 гр краве масло
1 с.л. захар

За плънката:
500 гр фина безсолна извара
250 гр маскарпоне
200 гр захар
2 с.л. мед
кората и сокът на 1 лимон
3 яйца

по желание - лайм за гарниране

Включете фурната и оставете да се загрее до 150 градуса.
Смелете в блендер бисквитите. Пресипете ги в купа, добавете захарта и разтопеното масло и разбъркайте добре.
Застелете с хартия за печене разглобяема форма за торта с диаметър 22 - 24 см. Изсипете бисквитената смес и притиснете с гърба на лъжица, оформяйки блат по дъното. Сложете в хладилник.
Разбийте с миксер изварата и маскарпонете/ ако ви се струва, че изварата е на едри зрънца - предварително я претрийте през цедка/. Добавете захарта, меда, сокът и кората на лимона и отново разбийте. Добавете яйцата едно по едно, като разбивате крема след всяко.
Изсипете крема върху бисквитената основа и сложете чийзкейка да се пече около 1 час, докато краищата се стегнат, а средата му изглежда леко течна. Изключете фурната и оставете чийзкейка в нея да се охлади за още 1,5 часа.


ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН ЛИЛИ!!!