Страници

Коледни сладки

Първа проба за коледни сладки-сполучлива!!!!

Съставки

  • 600 г брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 30 г захар
  • 140 г студено масло
  • 1  яйце
  • 200 мл прясно мляко
  • 1 п. ванилия
1.Изсипете брашното, поръсете бакпулвера върху брашното и разбъркайте. Направете кладенче в брашното. В него сложете предварително разбитото яйце, захарта, прясното мляко и студеното масло, нарязано на кубчета.
2. С пръсти започнете да натискате маслото и постепенно да го смесвате с останалите продукти. Омесете гладко тесто, като обирате хубаво продуктите от плота и от пръстите си. Увийте тестото в прозрачно фолио и го поставете в хладилник за 30 минути.
3. Разточете тестото в правоъгълна форма. Изрежете сладките с формички.

4. Печете 15 минути на 200 градуса. Украсете по избор. 

 За глазурата


  • 400 г пудра захар
  • 1 белтък
  • 1 щипка сол
  • 1 п. ванилия                         
  • боя за сладкши

събота, 7 декември 2013 г.

Чорапче

 Продължавам с плетените коледни играчки, тази е най-сполучливата според мен





неделя, 1 декември 2013 г.

Захаросани цитрусови кори


            Винаги свързвам Коледните и Новогодишни празници с аромата на прясно обелен портокал или мандарина, сигурно защото съм от това поколение деца, които израстнахме по време на социализма, където банани, портокали и мандарини имаше само за Нова година, родителите ни  се редяха на дълги опашки за да осигурят за празниците някое и друго кило от заветните плодове. Не знам дали, защото бяха кът, но спомена за вкуса им от тогава няма нищо общо с този сега. Както и да е, да не се отклонявам от темата, какво да правим с корите от цитрусови плодове, замислих се днес и се разрових в нета, първото нещо на което попаднах са захаросани кори от цитросови плодове, прозвуча ми доста свежо и празнично и реших да опитам ето и рецептата:

Първо и важно е корите, които ще изполваме да бъдат добре измите, това става, като предварително измивам плода докато е цял. Най-голямата горчивина на кората се съдържа в сърцевината, затова по-добре тя да бъде премахната. Да ви споделя, доста трудно се премахва на вече обелен плод, затова реших да взема белачка да обеля портокала, така се получавт тънки ленти, които почти не съдържат сърцевина. Може да ги нарежете на две или на тънки ленти, както на вас ви харесва, след което ги сварете в захарен сироп 1:1. Времето за верене явно е различно, според количеството кори, ще познаете кога са готови по това, че са почнали да стават леко лъскави и прозрачни прозрачни. Готовите кори изведете върху хартия за печене, може да ги дозахаросате, като ги оваляте в кристална захар или просто да ги оставите така. Корите изстиват и изсъхват за около два часа, след което може да ги приберете в стъклен буркан и да ги съхранявате за две седмици или в хладилник за месец. Може да ги използвате за сладкиши или просто да ги похапвете в този вид, нещо като домашни желирани бонбони.